За миопното око, објектите кои се наоѓаат далеку се надвор од фокусот.

За кратковидното око, објектите кои се далеку не се фокусираат како што треба.

Кај кратковидното око, рефрактивната а моќ на рожницата (очната леќа) е многу голема или окото е многу долго. Ова придонесува кон тоа, светлосниот сноп да се фокусира пред ретината наместо да се фокусира на ретината. Како последица, видот е заматен.

Секако, едно лице со миопија е во состојба многу јасно да ги гледа блиските објекти, затоа што светлосниот сноп кој доаѓа од блиските објекти се фокусира директно на ретината.

Денес постојат низа методи за корекција на хиперметропијата:

  • Употреба на очила или контактни леќи
  • Ласерска хирургија
  • Имплантациона хирургија (со интраокуларни леќи)
  • Комбинација на ласерска операција со имплантациона (bioptics)
  • Моновизија