Метода која се користи последниве години, за подобрување не само на обликот на една слаба рожница туку и видот со очила или контактни леќи.

Третманот се врши во 2 етапи:

Првата етапа – е редукција на миопијата, хиперметропијата и атипичниот астигматизам, кој тешко се коригира со очила или контактни леќи, со Eximer Laser овозможувајќи на тој начин висок квалитет на видот.

Во втората етапа – се овозможува третман со крос линкинг зајакнувајќи ја на тој начин ослабената рожница.