Метода за третман која се заснова на апликација на капки на Рибофлавин (витамин B2) и ултравиолетни зраци. Ова метода за третман овозможува креирање на јаки врски на колагенот на рожницата. Вака, рожницата механички зајакнува и процесот на кератоконусот можи да се успори. Целта на овој третман е зајакнување на рожницата и кочење на напредокот на болеста. После процедурата, можно е, пациентите пак да имаат потреба повторно да ги употребуваат контактните леќи или очилата за подобрување на видот.